RADIATORKRANEN EN RADIATORKNOPPEN

Alles wat u moet weten om de juiste keuze te maken

Geregeld krijgen wij vragen binnen van mensen die hun radiatorkraan of radiatorknop willen vervangen en zich afvragen welk product zij hiervoor nodig hebben. Dit is voor veel mensen een lastige vraag, omdat er meerdere soorten kranen bestaan en ervoor de radiatorkranen en radiatorknoppen ook verschillende afmetingen worden gehanteerd. Daarom leggen wij u hier graag meer over uit.

Hoe herkent u wat voor radiatorkraan u heeft?

Er bestaan twee manieren om een radiator te regelen:

  • De 'simpele' manier, namelijk handbediend. Dat wil zeggen dat de radiatorknop open of dicht te draaien is. Op basis van hoe ver de knop open of dicht staat wordt er verwarmd. De warmtevraag moet handmatig geregeld worden.
  • Thermostatisch. Een thermostaatknop heeft vrijwel altijd 5 cijfers welke zichtbaar zijn op de knop. Met een thermostaatkraan en -knop is de gewenste temperatuur te regelen door deze in te stellen op een bepaalde waarde van 1-5.


Om zeker te weten welke radiatorkraan u heeft, kunt u gebruik maken van onderstaande afbeeldingen. Bekijk welke vorm het meest overeen komt met uw adapter:
 

RAV 34mm Danfoss   Ravl 36mm Danfoss   RTD Danfoss   RA Danfoss
Caleffi   M30 | Heimeier | TA | Oventrop | Honeywell   Giacomini   M28 | Orkli | Comap | Herz | MMA

Zo gebruikt u de adapter selectie vormen:

 

Klik op onderstaande afbeelding om de Danfoss adapter selectie gids te downloaden:

 Danfoss Adapter Selectie gids

 

Wat is de werking van een radiatorknop en radiatorkraan?

Er is een thermostatische radiatorknop en een thermostatische radiatorkraan nodig om de gewenste temperatuur te kunnen regelen. In de radiatorknop zit een special element; de voeler, en dit element is gevoelig voor de omgevingstemperatuur. Indien het koud is kan er warm water richting de radiator stromen. Het element in de radiatorknop is dan helemaal open, maar zal de kraan dichtknijpen naarmate de omgeving warmer wordt.
De handbediende radiatorknop daarentegen doet niets vanzelf. De kraan is dan alleen handmatig open of dicht te draaien. Op basis van de warmtevraag van de centrale thermostaat zal deze warmte sturen naar de radiator.
Stel bijvoorbeeld dat u de thermostaat in de woonkamer heeft hangen en in een andere kamer een radiator waarvan de kraan is opengedraaid. Wanneer in de woonkamer de gewenste temperatuur is bereikt zal de gehele warmtevraag stoppen. De andere ruimte met de radiator wordt dan ook niet meer verwarmd.
De radiatorkraan is voorzien van een afsluiter. De afsluiter bestaat o.a. uit een uitwendig pinnetje. Deze pin is het onderdeel dat zich laat aansturen door de radiatorknop. Door de afsluiter stroomt het warme water. Het is dus de doorgang tot de radiator.

Welke varianten zijn er?

Er zijn verschillende merken radiatorkranen met verschillende soorten aansluitingen. Veel voorkomende merken zijn Herz, Heimeier, Comap en Danfoss. Danfoss maakt voornamelijk gebruik van een kliksysteem. De overige merken gebruiken veelal een schroefsysteem om de knop op de radiatorkraan te bevestigen. Van dit schroefsysteem zijn de meest voorkomende maten M30 en M28. Hiervan is M30 het meest gangbaar.

Hoe kom ik erachter welke soort en maat radiatorkraan ik heb?

De eenvoudigste manier om erachter te komen of u een M30 of een M28 variant heeft is door de radiatorknop van de radiatorkraan af te halen en de diameter van de schroefdraad op te meten met een schuifmaat. De M30 heeft een diameter van 30 mm en de M28 een diameter van 28 mm. De verschillen zijn erg klein, dus is het belangrijk om nauwkeurig te meten. Het is haast niet mogelijk om een M30 knop op een M28 kraan te bevestigen. Wij raden daarom altijd aan om de radiatorkranen en -knoppen van dezelfde aansluitmaten aan elkaar te bevestigen.
Bij het kliksysteem van bijvoorbeeld Danfoss is het aan te raden om deze alleen te monteren op radiatorkranen met een kliksysteem. De meest voorkomende kliksystemen zij RAE, RAE-K, RAX-K, RA, RAV en bij Meimeier zijn dat de K en DX.

Wat moet u weten voor de bevestiging?

  • Voor het demonteren van de radiatorknop van de radiatorkraan kan er geen water vrijkomen. Hiervoor hoeft u dus niet uw verwarmingswatercircuit af te sluiten. Indien u de radiatorkraan demonteert dient het gehele watercircuit wel afgetapt te worden. Vergeet vooral niet de cv-ketel uit te zetten. Wilt u thermostaatkranen en -knoppen gaan gebruiken zodat u een radiator individueel kan regelen dan dient u dit voor alle radiatoren te doen welke zijn aangesloten op dezelfde cv-leiding.
  • Zorg voor de juiste gereedschap en hulpmiddelen bestaande uit Teflon tape, een steeksleutel en een schuifmaat. Indien het te ingewikkeld wordt is het raadzaam om een installateur in te schakelen.

Bekijk onderstaande 2 video's om te zien hoe u alleen de radiatorknoppen kunt vervangen.

Radiatorknop met schroefsysteem vervangen

Radiatorknop met kliksysteem vervangen

Hoe kunt u besparen?

Een thermostatische radiator werking zorgt voor een behoorlijke besparen t.o.v. een handbediende radiator werking. U kunt namelijk zelf een stand (1-5) aangeven en de knop zal zelf aanvoelen wanneer er wel of geen warmte behoefte is.
Deze besparing is makkelijk gemaakt. Knoppen zijn vaak voordelig te verkrijgen. 

Wilt u meer controle. Dan kunt u denken aan zoneregeling. In dit geval worden op de radiatorkranen ‘slimme’ radiatorknoppen aangesloten welke in verbinding staan met een centraal bedieningspaneel. Met behulp van het centrale bedieningspaneel of thermostaat zijn de radiatoren vervolgens te regelen. Vaak is dit ook aan te sturen via een mobiele app. Het wooncomfort waarvan u vervolgens geniet is bij zoneregeling groot.

Ook zijn er enkele thermostaatknoppen welke zijn te besturen via de app. Een voorbeeld hiervan is de Danfoss thermostaatknop Eco M30 welke is te bedienen via een app op uw mobiel of tablet.

Ons assortiment

Benieuwd naar onze radiatorkranen? Klik dan hier.
Benieuwd naar onze radiatorknoppen en thermostaatknoppen? Klik dan hier.

 
De waardering van www.kamerthermostaatkopen.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3 / 10 gebaseerd op 4113 reviews.