SOORTEN THERMOSTATEN


Kamerthermostaatkopen.nl wilt u graag informeren over de verschillende soorten thermostaten. Er zijn verschillende soorten thermostaten:
 
 

Wat voor soort cv-ketel heeft u?

Allereerst is het belangrijk te weten wat voor soort cv-ketel u in uw huis heeft. Er zijn twee verschillende soorten cv-ketelsystemen: modulerend en aan/uit. Op de buitenkant van uw cv-ketel staat vaak een sticker of het logo van de fabrikant. Hier staat ook vaak vermeld welk type cv-ketel u heeft. Tevens kunt u de gebruiksaanwijzing raadplegen. Hierin staat vaak alle informatie vermeld. Kunt u niet vinden welk type cv-ketel u heeft? Raadpleeg dan de website van de fabrikant van uw toestel.
 

Wat is het verschil tussen OpenTherm en modulerend?

Modulerend is een type van aansturen. Modulerend is een communicatie tussen thermostaat en cv-ketel. Modulerende thermostaten en cv-ketels communiceren met elkaar en kunnen hierdoor een stuk energiezuiniger en accurater uw verwarming beheersen. OpenTherm is een communicatieprotocol dat moduleert. Een OpenTherm thermostaat is dus niet persé geschikt voor iedere modulerende cv-ketel. Dit komt doordat sommige cv-ketel fabrikanten hun eigen communicatieprotocol gebruiken.
Merken zoals ATAG, Nefit, Bosch en Vaillant moduleren via hun eigen communicatieprotocol. Modulerende thermostaten van hetzelfde merk bevatten vrijwel altijd dezelfde communicatietaal. Deze kunt u zonder zorgen plaatsen op uw cv-ketel.
Cv-ketel merken die wel OpenTherm gebruiken zijn Intergas, Itho Daalderop, Remeha, Viessman en Ferroli.

Let op: sommige cv-ketels wijken af van hun communicatieprotocol. Neem daarom altijd de handleiding door of neem
contact met ons op.

 

Wanneer gebruik ik een aan/uit thermostaat?

Een aan/uit thermostaat wordt in sommige situaties nog steeds gebruikt, omdat sommige verwarmingssystemen niet modulerend kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stadsverwarming. Als u meerdere thermostaten wilt aansluiten op een cv-ketel, dan moet u kiezen voor aan/uit thermostaten. Het is niet mogelijk om meerdere modulerende thermostaten aan te sluiten op een cv-ketel. Wij adviseren echter om voor een zoneregeling systeem te kiezen.
Ook 2-wegkleppen kunnen alleen aangestuurd worden door aan/uit thermostaten.
De oudere niet-modulerende ketels kunnen ook alleen gebruik maken van aan/uit thermostaten. Kamerthermostaatkopen.nl probeert altijd te adviseren om voor een modulerende thermostaat te kiezen indien mogelijk. Wij zijn ook een van de weinige verkooppunten die alle bestellingen met modulerende thermostaten controleren, zo voorkomt u dat u een thermostaat ontvangt die niet op uw verwarmingsysteem werkt. Als uw cv-ketel zijn eigen modulerende communicatietaal heeft dan kunt u vaak alleen een aan/uit thermostaat van een ander merk gebruiken, tenzij u gebruik maakt van een converter. Een converter kunt u zien als een soort tolk. De converter zorgt er voor dat de modulerende communicatieprotocollen met elkaar communiceren.

 

Uitleg verschillende modulerende communicatieprotocollen

OpenTherm is de meest voorkomende communicatietaal. Cv-ketel merken die OpenTherm modulerend communiceren zijn: Intergas, Itho Daalderop, Remeha, Viessman en Ferroli. Het kan per cv-ketel verschillen welke communicatieprotocol er gebruikt wordt. Controleer altijd de handleiding of neem contact met ons op.

Sommige fabrikanten hebben hun eigen modulerende communicatietaal. Denk hierbij aan merken als ATAG, Nefit, Bosch en Vaillant. Niet elke ketel van deze fabrikanten bevat dezelfde modulerende communicatietaal.
Nefit en Bosch werken op het EMS-protocol. EMS staat voor Energy Management System. Indien u een OpenTherm modulerende thermostaat wilt aansluiten op een ketel met het EMS-protocol, maak dan gebruik van de Nefit / Bosch OpenTherm converter.
eBUS is een protocol dat bij sommige ketels gebruikt wordt van ATAG, AWB en Vaillant. Als u een OpenTherm thermostaat wilt gebruiken op uw Vaillant ketel, heeft u vaak de VR33-module nodig. Het verschilt per Vaillant ketel of u deze converter nodig heeft.

Slimme thermostaten

Slimme thermostaten

Bent u op zoek naar een thermostaat die u op afstand met uw smartphone/tablet kunt bedienen? En moet de thermostaat ook programmeerbaar zijn? Dan is de slimme thermostaat echt wat voor u.

De slimme thermostaat kunt u besturen en benaderen op afstand met uw smartphone of tablet. Mocht u op een ander tijdstip thuiskomen dan het ingestelde programma? Vanaf uw locatie stuurt u de slimme thermostaat aan.

Zelfs als u in het bezit bent van een smartwatch kunt u de slimme thermostaat benaderen/ aansturen. Dit kan ook met bediening via uw smartphone of tablet. Ook zijn slimme thermostaten programmeerbaar.

De kenmerken van slimme thermostaten zijn:

 • Benaderbaar en bediening met uw smartphone, tablet of zelfs met uw smartwatch
 • Aanwezigheidswaarneming (Lyric, Nefit Easy en Anna)
 • Programmeerbaar
 • Wifi
 • Energiebesparend
Meer informatie Slimme thermostaten

Zoneregeling

Zoneregeling

Met een Zoneregeling thermostaat kunt de temperatuur instellen per kamer/zone. Een zoneregeling heeft per ruimte een slimme radiatorkraan, deze slimme radiatorkraan geeft de ruimtetemperatuur weer en communiceert met de slimme thermostaat.

U kunt met uw smartphone eenvoudig per ruimte een klokprogramma instellen of handmatig de temperatuur wijzigen. Onnodige ruimtes worden niet meer verwarmd, dit bespaart geld en energiekosten. Dit is dé beste manier om energie te besparen.

Het Honeywell Evohome is een slim zoneregelsysteem dat zelflerend is. Dit betekent dat het systeem leert hoe lang het nodig is om de ruimte te verwarmen. Zo wordt de gewenste temperatuur bereikt op het moment dat u wilt.

De kenmerken van zoneregeling zijn:

 • Meest energiebesparende en zelflerende methode
 • Programmeren en verwarmen per ruimte
 • Te bedienen via smartphone
 • Inclusief WiFi
 • Verkrijgbaar aan/uit en modulerend
Meer informatie zoneregeling

Klokthermostaten

Klokthermostaten

Wilt u graag besparen op uw stookkosten? En wilt u graag dat uw thermostaat uw verwarming door middel van een programma verzorgt? Dan is een klokthermostaat zeer geschikt voor u.

De klokthermostaat is programmeerbaar. U kunt zelf instellen op welke dag uw huis warm moet zijn. Ook stelt u in wanneer u geen warmtebehoefte meer heeft. De klokthermostaat regelt het voor u.

De meeste klokthermostaten zijn zelflerende thermostaten. De thermostaat berekent hoe lang de cv-ketel nodig heeft om uw huis te verwarmen. Hierdoor is uw huis warm op het door u ingestelde tijdstip.

De kenmerken van klokthermostaten zijn:

 • Programmeerbaar naar uw wens
 • Energiebesparend
 • Meestal zelflerend
 • Geschikt voor vele verwarmingssystemen
 • Verkrijgbaar in modulerend en aan/uit
 • Niet te bedienen met uw smartphone/tablet
Meer informatie Klokthermostaten

Conventionele kamerthermostaten

Conventionele kamerthermostaten

Bij conventionele kamerthermostaten kunt u alleen de temperatuur aanpassen. Deze aanpassing doet u handmatig. Conventionele thermostaten zijn eenvoudig te bedienen.

Wanneer de temperatuur lager is dan de gewenste temperatuur dan geeft de thermostaat een signaal naar uw cv-ketel zodat deze aan gaat. Deze thermostaten zijn voor nagenoeg alle verwarmingssystemen geschikt.

Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, geeft de thermostaat een signaal aan uw cv-ketel zodat deze weer uit gaat. Deze thermostaten zijn niet programmeerbaar en niet op afstand te bedienen.

De kenmerken van conventionele kamerthermostaten:

 • Zeer eenvoudige bediening
 • Alleen voor temperatuuraanpassingen
 • Geschikt voor nagenoeg alle verwarmingssystemen
 • Verkrijgbaar in modulerend en aan/uit
 • Niet programmeerbaar
 • Niet te bedienen met uw smartphone/tablet
Meer informatie Conventionele kamerthermostaten
De waardering van www.kamerthermostaatkopen.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3 / 10 gebaseerd op 4425 reviews.